Parlamentul European a suspendat cooperarea cu Consiliul UE în cinci dosare pe teme legate de Justiţie şi Afaceri Interne până când disputa dintre cele două instituţii pe tema Schengen nu este soluţionată, se arată într-un comunicat al Legislativului comunitar. Sursa: Reuters
Disputa a pornit de la decizia Consiliului UE, reunit joia trecută la nivelul miniştrilor de Interne, ca Parlamentul European să aibă doar un rol consultativ în deciziile privind gestionarea Spaţiului Schengen.
Statele membre ale spaţiului Schengen au mai convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe. Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale “pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni" în cazul în care “controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale".
În replică, membrii Comisiei de libertăţi civile a PE (LIBE) au decis prin vot, luni noaptea, că Parlamentul European va putea ataca la Curtea de Justiţie a UE (CEJ) decizia statelor membre (Consiliul UE) de a schimba baza juridică a evaluării funcţionării acordului Schengen.
În acelaşi timp, LIBE a confirmat amendamentele sale la două proiecte de legi privind reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne (ale spaţiului Schengen) şi mecanismul de evaluare a aplicării acquis-ului Schengen.
Decizia să aparțină țărilor membre
Potrivit Agerpres, textul adoptat de membrii LIBE reiterează că ''migraţia şi trecerea graniţelor externe de către un număr mare de cetăţeni ai unor ţări terţe nu trebuie să fie considerate în sine o ameninţa