Tensiunea între Atena şi Berlin a atins un nivel fără precedent în ultimele şapte decenii. Sursa: REUTERS
Pe axa Berlin-Atena s-a aşternut o apatie fără precedent de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
În Germania, care a supervizat îndeaproape efortul internaţional de salvare a Greciei de la faliment, există o părere aproape unanimă că oficialii de la Atena nu sunt capabili, nici în al doisprezecelea ceas, să lupte împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale din cauza unui sistem vlăguit de birocraţie.
În scurt timp, răceala politicului s-a transmis şi la nivel social, sentimentul anti-german fiind în floare în Grecia unde populaţia greu încercată de cinci valuri succesive de măsuri de austeritate vede în cancelarul Angela Merkel cauza tuturor lipsurilor cu care se confruntă.
La începutul acestui an, pe prima pagină, un ziar din Grecia a "îmbrăcat- o" pe şefa executivului german în uniformă nazistă, iar mai multe drapele germane au fost arse în timpul unor manifestaţii anti-austeritate.
"Groapa fără fund"
Anunţul făcut de fostul premier socialist grec, Georgios Papandreou, în noiembrie anul trecut, prin care chema populaţia să se pronunţe asupra unor noi măsuri de austeritate, i-a dezamăgit, dar şi iritat pe oficialii germani.
Ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble a fost în repetate rânduri cel mai virulent, comparând Grecia cu o "groapă fără fund" a Europei.
Pe măsură ce grecii întârziau să ia măsurile necesare aprobării unui al doilea pachet de asistenţă, Berlinul a sugerat transferul temporar al suveranităţii financiare a Greciei către Bruxelles.
Oficialii de la Atena, dar şi grecii de rând, au reacţionat furibund. Pe fondul isteriei generale, ambasadorul german la Atena a fost repede scos din ţară. Aceste divergenţe sunt doar efecte ale unor culturi diametral opuse, susţin unii, iar Germania ar trebui s