"Iubesc ţara aceasta şi oamenii ei”
Suntem la sfârşit de mai, pe o stradă parfumată cu flori de tei, la cea mai frumoasă grădină-restaurant din Bucureşti: "Mica Elveţie”. Amfitrionul este Jakob Hausmann, specialist în arta culinară, gastronom de renume internaţional. Ajuns în România în urmă cu 18 ani (s-a căsătorit cu o româncă, Crenguţa Hausmann, parteneră în viaţă şi în afacere), a visat să-i facă pe români să descopere deliciile bucătăriei elveţiene, şi-a reuşit. Ba şi mai mult, a devenit o vedetă, cu emisiunile lui culinare de pe micul ecran şi cu cărţile de bucătărie pe care le-a tipărit în tiraje de masă. Pe terasa grădinii "Mica Elveţie”, la un răcoritor lichior de lămâie, pregătit de chiar Jakob Hausmann, stăm de vorbă despre experienţa lui românească şi despre valorile care îl fac fericit.
Câinele şi stăpânul său
- Se împlinesc 18 ani de când aţi venit în România şi aţi uitat să mai plecaţi. Mai funcţionează încă atracţia pe care aţi simţit-o la început?
- Funcţionează. Nu mai e la fel ca acum 20 de ani, dar încă există. Pe o anumită direcţie este mai puternică, pe alta s-a diminuat. De când am început să cunosc România în profunzime, înţeleg ce pierderi uriaşe s-au petrecut în anii negri ai comunismului. România şi-a pierdut nobleţea istoriei şi tradiţia. Or, ca să refaci o tradiţie, trebuie timp. Mulţi ani. Şi asta vine pas cu pas. Sigur că e uşor să dai tunuri imobiliare, cum au făcut mulţi români, devenind milionari. Dar banii cinstiţi se câştigă greu şi doar urmând linia unei tradiţii, aşa cum se întâmplă în Elveţia. România este o ţară foarte frumoasă, oamenii sunt absolut minunaţi, există oaze de regiuni rurale în care încă se mai trăieşte în spiritul tradiţiei unei culturi ţărăneşti. Aş vrea să se conserve acest stil tradiţional de viaţă. Să se facă o agricultură ecologică, di