Peste, legume şi ceai verde? Este ora mesei în Japonia, dar poate fi şi la noi numai dacă vrem! Ceea ce a fost numit de către occidentali “dieta japoneză”, este de fapt un mod de viaţă sănătos.
Specialiştii în materie spun că nu trebuie neapărat să găteşti mâncare japoneză pentru a te bucura de beneficiile acestei diete. Pur şi simplu mănâncă mai multe fructe, legume şi peşte. Studii recente au demonstrat că secretul lor constă tocmai în peşte şi fructe de mare, şi, pe lângă acestea, porţiile mai mici şi plăcerea de a sta la masă.
Deoarece la ei nu prea exista termenul de "a mânca pe fugă", ci doar plăcerea de a mânca încet şi de a se bucura de fiecare aromă. Sub dictonul “Serveşte porţii mai mici şi mănâncă încet!”, japonezii (în special femeile japoneze) nu urmează diete drastice de slăbire. Este adevărat că japonezele sunt minione în mod natural, cu o structură osoasă fină şi delicată.
Naomi Moriyama, autoarea cărţii “Japanese Women Don't Get Old or Fat” ("Femeile din Japonia nu îmbătrânesc şi nu se îngraşă"), spune despre dieta japoneza că este "iPod-ul alimentelor" şi, în speţă, al siluetei de vis.
Porţii mici cu paşi mari
Japonezii au zicala "Hara hachi bu", care se bazează pe o învăţătură confucianistă conform căreia oamenii trebuie să mânânce până când stomacul este 80 la sută plin. Dieteticienii spun că ar fi culmea să credem că japonezii sunt perfecţi la capitolul alimentaţie. Şi lor le place carnea, de porc, de vita, de pui, mananca gras, le plac şi lor uneori “lucrurile occidentale”, aşa cum occidentalii apreciază bucătăria japoneză. Ceaiurile aproape nelipsite de la orice masă, tofu, orezul în loc de pâine, soia în loc de sare, alge…Japonezii fac multă mişcare - deşi sunt o forţă în domeniul construcţiei de maşini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, în cea mai mare parte a zilei. De asemenea, majorit