Circa 1.000 de unguri au participat la dezvelirea statuii lui Miklos Horthy, controversatul conducător al ţării din al doilea război mondial, demonstrând astfel că problemle economice nu fac altceva decât să hrănească naţionalismul radical, potrivit Reuters.
Activişti în uniforme paramilitare au fluturat steagul partidului de extremă dreaptă din opoziţie şi pe cele ale unor grupări naţionaliste în satul Csokako, aflat la 87 de kilometri de Budapesta.
Horthy a condus Ungaria timp de 24 de ani şi, în calitate de şef al statului în primii ani din al doilea război mondial, a intrat în alianţă cu Germania nazistă.
În 1944, naziştii au ocupat Ungaria şi 437.000 de evrei au fost deportaţi în 56 de zile, majoritatea fiind trimişi la moarte, potrivit Centrului Memorial al Holocaustului din Budapesta. Numărul total al evreilor unguri victime ale holocaustului a trecut de jumătate de milion.
Gyorgy Furesz, primarul din Csokako, a spus că statuia are menirea de a încuraja un dialog despre Horthy.
"Din păcate, ţara era la discreţia a două puteri dictatoriale aşa încât Horthy avea de ales între două rele", a spus acesta.
"Ungaria a fost umilită într-o manieră fără precedent în primul război mondial", a spus şi Zoltan Kemenar, un inginer de 34 de ani. "Horthy a readus încrederea în această naţiune umilită".