Deteriorarea continuă a relațiilor dintre Washington și Islamabad din ultimele luni, cauzată de câteva incidente majore, a culminat cu decizia recentă a SUA de a-și retrage negociatorii din Pakistan, care urmau să ajungă la un acord pe tema redeschiderii unui culoar rutier al NATO către Afganistan. Considerat până mai ieri unul dintre cei mai stabili aliați ai americanilor în lupta împotriva terorismului, Pakistanului i se reproșează tot mai des că face un joc dublu în combaterea talibanilor din Afganistan. Sursa: REUTERS
Washingtonul și Islamabadul au acumulat nemulțumiri tot mai mari unii față de ceilalți. Dacă SUA admit, prin vocea șefului Pentagonului, că au ajuns la limita răbdării în privința modului în care Islamabadul gestionează problema talibanilor care folosesc drept baze zonele tribale pakistaneze, americanii sunt percepuți drept un aliat extrem de capricios și egoist.
După ce Statele Unite s-au scandalizat că aliații lor l-au băgat în pușcărie pe doctorul pakistanez care a ajutat CIA la eliminarea lui Osama bin Laden, o importantă voce din mediul de afaceri de la Islamabad le-a replicat: ”tot ce am primit de la americani în ultimii ani au fost instabilitate și violență”.
Represaliile Islamabadului
Această opinie s-a adâncit în rândul pakistanezilor după momentul 2 mai 2011, când un comando american a intrat pe teritoriul Pakistanului și l-a ucis pe Osama bin Laden. Americanii nu au suflat nicio vorbă aliaților lor despre acest raid, pe care puterea militară de la Islamabad l-a văzut ca pe un gest de umilire a sa. A urmat un alt episod care a agravat relațiile celor două state. În noiembrie 2011 24 de soldați pakistanezi au fost uciși din greșeală de loviturile aeriene ale americanilor împotriva unui post de frontieră pakistanez.
Drept represalii, Islamabadul a interzis trecerea convoaielor rutiere ale NATO pe teritoriul său, spre