Turcia nu se teme de marea criza economica. Si nici nu are de ce. Economia tarii cunoaste un adevarat boom, lira turceasca este stabila, iar deschiderea tarii catre zona vecinilor arabi ii contureaza noi orizonturi.
Aproape insesizabil pentru comunitatea internationala, in ultimii zece ani, Turcia s-a transformat intr-un adevarat miracol economic. Indicatorii tarii sunt remarcabili.
Din 2002 si pana in prezent, venitul mediu anual pe cap de locuitor a crescut de trei ori: la peste 10.000 dolari. Incepand cu 2002, PIB-ul Turciei a crescut, in medie, cu peste 5 procente in fiecare an. In 2011, acesta a cunoscut o crestere de 8,5 la suta.
Mai multi factori reprezinta o garantie ca aceasta crestere economica a Turciei va continua. Sa luam ca exemplu populatia tarii, propune Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.
Este o populatie relativ tanara si in crestere rapida: un sfert dintre turci au varsta sub 15 ani (in Europa acest grup constituie doar 15 la suta din populatie) si, anual, 500.000 de tineri turci devin absolventi de facultate.
Munca este pentru toti
Pentru dinamica afacerilor, un rol important il are dezvoltarea rapida a infrastructurii, iar Turcia are lipsuri mari la acest capitol. Tocmai de aceea, tara a devenit un imens santier. Spre exemplu, intre metropola Istanbul si capitala Ankara se va construi o linie de cale ferata de mare viteza.
In acelasi timp, infrastructura rutiera de transport a tarii are nevoie de o dezvoltare rapida si semnificativa, pentru ca, datorita boomului economic, cetatenii turci achizitioneaza masiv autoturisme. Orasele au si ele nevoie de investitii. Trebuie mentionat ca primele 11 mari orase ale tarii concentreaza o populatie de 75 milioane oameni, aproape cat toata Germania.
O cincime dintre turci locuiesc in metropola Istanbul, de exemplu