In prezent aspartamul este un indulcitor foarte popular, fiind continut in multe dintre produsele de pe rafturile supermarketurilor si in unele medicamente.
Faptul ca aspartamul face obiectul unor controverse este un lucru bine cunoscut. Studiile care demonstreaza ca este daunator sanatatii sunt combatute de comunicate ale autoritatilor din industria alimentara, care sustin ca nu sunt motive de ingrijorare. Si cum si sanatatea, ca si sectorul alimentar, sunt domenii in care se urmareste profitul, este firesc sa ne intrebam daca toate datele despre aspartam, in special cele care dovedesc efectele negative asupra sanatatii, sunt accesibile publicului larg, comenteaza Passeportsante.
Din ce este compus aspartamul?
Aspartamul este un indulcitor folosit pe scara larga in industria alimentara si face parte din categoria E-urilor, fiind codat ca E951, clasa edulcoranti (care se adauga pentru a indulci). A fost descoperit intamplator, intr-un laborator din Chicago, in incercarea de a se gasi un tratament pentru ulcer.
Aspartamul este constituit din trei componente:
50% finilalanina
Fenilalanina este un aminoacid esential care intra in componenta proteinelor (necesare muschilor si oaselor). Organismul nostru nu poate fabrica finilalanina, de aceea depindem de alimentatia zilnica pentru a procura acest aminoacid necesar functionarii organismului.
Studiile au aratat insa ca folosirea frecventa a aspartamului in alimentatie duce la un nivel prea mare al fenilalaninei, care are ca rezultat scaderea serotoninei in creier. Pot aparea dezechilibre emotionale si depresii. Creierul nou-nascutilor si al fetusilor este foarte sensibil la cresterea in sange a acestui aminoacid.
40% acid aspartic
Acest acid este neurotoxic: se acumuleaza in organism si afecteaza creierul si sistemul re