Adolescenţii de azi sunt mult mai preocupaţi de bugetul personal, la care însă rareori pot contribui. Totuşi, mulţi economisesc bani pentru a-şi satisface capricii cu care părinţii nu sunt de acord.
Peste 50% din copiii din România primesc de la părinţii lor cel mult 50 de lei lunar, arată un studiu realizat anul acesta de compania Kruk International, care a evaluat
obiceiurile adulţilor de a da bani de buzunar copiilor, precum şi frecvenţa cu care se dau aceşti bani şi modul de cheltuire sau economisire a acestora.
„Din fericire, banii reprezintă pentru adolescenţi un mijloc de a-şi satisface nevoile, şi nu un scop, aşa cum tinde să devină pentru unii dintre adulţi. Din păcate, majoritatea adolescenţilor nu cunosc valoarea banilor, nu îşi dau seama cât de greu se câştigă, dar acest lucru este cauzat şi de educaţia financiară inexistentă din sistemul nostru de învăţământ", spune Adriana Boştină, director executiv al Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Economică.
Adriana Boştină spune că a făcut un exerciţiu de realizare a bugetului familiei cu foarte multe clase de elevi de liceu, iar concluziile au fost uimitoare.
„Majoritatea adolescenţilor nu ştiu cât costă lunar mâncarea (de exemplu: 1 kg de pui, de cartofi, deşi unii îşi însoţesc părinţii la cumpărături), nu ştiu cât costă întreţinerea, gazele, electricitatea etc., dar ştiu de câţi bani au ei nevoie pentru divertisment. În cazul multor elevi, după ce au aflat toate costurile de mai sus şi le-au scăzut din veniturile familiei, a rezultat un venit negativ (datorii), aşa că unii au realizat cum sunt cheltuiţi banii în familie şi nu au mai solicitat sume mari părinţilor", spune Adriana Boştină.
Lipsa educaţiei financiare
De altfel, în România, educaţia financiară este precară indiferent de categoria de vârstă. Pentru a veni în ajutorul adolesc