Politicieni din istoria lumii au recurs, nu de puţine ori, în momente de cumpănă, la gesturi necugetate. De la romanul Brutus şi dacul Decebal, până la Adolf Hitler şi la fostul preşedinte sud-corean Roh Moo-hyun, EVZ vă prezintă poveştile câtorva oameni politici care s-au sinucis.
Marcus Junius Brutus, cunoscut mai ales pentru implicarea sa în asasinarea lui Iulius Cezar, s-a sinucis în urma bătăliei de la Philippi (Macedonia), pe care a pierdut-o în faţa trupelor lui Octavian şi Marc Antoniu. Înainte să se sinucidă, Brutus ar fi spus, potrivit istoricului Plutarch: "Nu uita, Jupiter, cine a fost autorul acestor crime" - un blestem la adresa lui Marc Antoniu.
În 1880, proaspătul ales Preşedinte Confederaţiei Elveţiene, Fridolin Anderwert, s-a sinucis, în Ajunul Crăciunului, în parcul din imediata apropiere a Parlamentului. Motivul: o campanie de denigrare dusă în presa vremii împotriva sa. Jurnaliştii l-au luat peste picior pentru că era obez şi au răspândit zvonuri despre vizitele sale în bordelurile gay. Singura propoziţie publicată din scrisoarea sa de adio este: "Dacă vor o victimă, o vor avea".
Josep Goebbels, ministrul nazist al propagandei, şi-a luat viaţa, alături de soţia sa şi cei şase copii pe care îi avea, la scurt timp după ce Adolf Hitler comisese un gest similar. După moartea lui Hitler, Goebbels a fost Cancelarul german. A deţinut funcţia o singură zi.
Premierul grec Alexandros Koryzis s-a sinucis în 1941, în timp ce trupele germane se apropiau de Atena, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Chivu Stoica, liderul comunist care a deţinut funcţia de premier al României, s-a sinucis în 1975, după ce a fost marginalizat de Nicolae Ceauşescu. Acesta s-a împuşcat cu o armă de vânătoare.
Premier al Franței în perioda aprilie 1992 - martie 1993 în timpul mandatului președintelui Franc