Reţelele sociale şi serviciile de mesagerie instant sunt cele mai populare servicii online. Fiecare minut virtual reprezintă o viaţă în date.
Clic. Pe YouTube tocmai s-a mai pus o oră de conţinut video. Atât de rapid se mişcă internetul. După ce veţi mai răsfoi „Weekend Adevărul" timp de o oră, deja pe internet s-a urcat atât de multă informaţie încât ar fi nevoie de 7 milioane de DVD-uri pentru a o stoca. În patru ani, cifra va fi de patru ori mai mare. Şi dacă vă întrebaţi în cât timp se „consumă" online toată informaţia creată de omenire de la începuturi până la apariţia internetului, aflaţi că în 48 de ore sunt adăugate date suficiente pentru a scrie un mic manual de istorie. Calitatea informaţiilor rămâne îndoielnică, iar internetul este plin de balast, dar creşte uluitor. Astăzi, nu mărimea Universului este misterul, ci cea a internetului.
Firma de analiză Nielsen a realizat un studiu global referitor la folosirea internetului. La sfârşitul lunii mai existau peste 2 miliarde de utilizatori de internet, iar pe lună aceştia petreceau 4 milioane de ani „în reţea". Astfel, la nivel mediu, utilizatorii petrec 16 ore pe lună online. 22% din oameni îşi petrec cel mai mult timp pe reţelele sociale, 21% folosesc căutările, 20% citesc informaţii şi ştiri, 19% folosesc e-mailul şi mesageria instant, iar 13% stau pe site-uri de conţinut multimedia.
Miliarde de ore într-o lună
Conectarea oamenilor a luat o nouă dimensiune în era Facebook, iar ascensiunea platformei sociale fondată de Mark Zuckerberg într-o cameră de cămin de la Universitatea Harvard (SUA) este uluitoare. Potrivit unui sondaj al firmei americane de analiză comScore, 82% din utilizatorii de internet la nivel mondial folosesc reţelele de socializare.
În octombrie 2011, socializarea online a implicat cei mai mulţi oameni, reprezentând 19% din timpul petrecut p