Şeful de la Educaţie se sacrifică pentru cea care care îl va succeda. Înainte de a pleca din minister, el a contestat sistemul de clasificare a universităţilor, nefavorabil privaţilor. Sursa: ARHIVA EVZ
Expirarea interimatului lui Liviu Pop, la ministerul Educaţiei, ar putea însemna şi sfârşitul perioadei negre prin care trec, de un an încoace, universităţile private.
Liviu Pop a atacat în instanţă sistemul criteriilor de clasificare a universităţilor introdus, în 2011, de fosta conducere, după ce cu puţin timp în urmă repartizase cifrele de şcolarizare chiar pe baza aceluiaşi sistem.
Surse din Educaţie spun că demersul e menit să uşureze munca Ecaterinei Andronescu, varianta vehiculată pentru funcţia de la Educaţie. "În momentul de faţă, la nivelul Ministerului Educaţiei nu sunt toate elementele care trebuiau să fie conform Legii Educaţiei Naţionale", s-a limitat să declare ministrul Liviu Pop.
Un simplu executant
Conform reprezentaţilor ministerului Educaţiei, Pop ştia de unele nereguli ale clasificării, dar fusese constrâns de timp să meargă înainte cu cifrele de şcolarizare.
"Procedura era oricum întârziată. Chiar dacă ştia de unele erori, nu putea să blocheze totul", au declarat angajaţii ministerului. Scepticii sunt de acord numai pe jumătate cu varianta oficială.
"El a trebuit să respecte legea, dar a fost pus să scoată castanele din foc şi pentru Andronescu. Verdictul instanței poate dura şi un an, tocmai bine pentru următoarea generaţie", crede Cristian Hatu, consultant educaţional Cedu.
Surse sub protecţia anonimatului merg chiar mai departe cu scenariile sumbre.
"Particularii se plângeau că nu mai au studenţi, iar acum sărbătoaresc, ştiind că ea va pune capăt erei clasificării", susţin voci din interior.
Gestul interimarului i-a bulversat inclusiv pe rectori, care se opun vehement desfiinţării sistem