Un subiect din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului le cere viitorilor afaceriști să spună cum ar trebui să procedeze, dacă vor să se păzească de falsificatorii români.
UPDATE 3: La rândul său, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat aseară că va solicita explicații oficiale omologilor săi din Franța cu privire la subiectul de la Bacalaureat, potrivit mediafax.ro.
"Vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare. După ce vom avea o imagine completă, vom emite un punct de vedere nuanţat", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educației.
Liviu Pop a mai afirmat că, indiferent de contextul socio-politic şi de percepţia pe care cetăţenii unui stat o au despre cetăţenii altor state, oficialii oricărui sistem de educaţie ar trebuii să adopte o atitudine responsabilă, care să nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare şi clişeelor mentalitare.
UPDATE 2. Reprezentanţii sindicatului UNSEN - CGT Educ'action au reacționat prompt în legătură cu scandalul declanșat de subiectul propus elevilor francezi la proba de Ştiinţe şi Tehnologia Managementului, din cadrul examenului de bacalaureat.
"Subiectul şi întrebarea pusă nu necesitau această menţionare a României. În loc să aducă indicii pe subiect, această menţionare este insultătoare la adresa românilor, care se văd, din nou, stigmatizaţi, după propunerile jignitoare ale guvernului precedent", se arată în comunicatul sindicatului francez.
UPDATE1: Ministerul Afacerilor Externe din România a cerut autorităților franceze să-i pedepsească pe cei care se fac vinovați de această insultă.
"Ministerul român al A