Ea este din Pakistan, el din Zimbabwe. Au in comun faptul ca nu sunt bineveniti in propriile tari. Amandoi sunt jurnalisti de investigatie, cu atitudini critice fata de regimurile politice care sunt la putere in tarile de bastina. Tocmai de aceea, traiesc o viata periculoasa. Si-au gasit refugiul in Germania.
Cand, in urma cu patru ani, se indrepta catre redactia ziarului pakistanez de limba engleza - Dawn - ea nici nu banuia ca aceea va fi ultima sa zi de lucru in acel loc. Insa nu din cauza vreunei concedieri. In Pakistan nu se actioneaza in acest mod banal. Un grup de oameni mascati au intampinat-o, spunandu-i ca nu mai e dorita in tara. Dupa aceasta amenintare directa, nu i-a ramas altceva de facut decat sa-si paraseasca tara natala, scrie Deutsche Wele.
Atunci cand, in 2007, a venit sa studieze in Germania, el a aflat de la niste colegi de scoala din tara vestea alarmanta ca se afla pe lista neagra a regimului politic din Zimbabwe. Reintoarcerea in tara ar fi fost echivalenta cu o moarte sigura sau, poate, in cel mai bun caz, s-ar fi ales cu ani grei de inchisoare. La aceea vreme, barbatul, aflat in floarea varstei, avea doar 23 de ani si isi cladise cariera de jurnalist pe articole critice la adresa regimului din tara natala.
Cei doi eroi despre care v-am vorbit au si nume, in ciuda incercarilor conducatorilor tarilor lor de a le sterge din orice document oficial. Ea se numeste Meera Jamal, iar el, Itai Mushekwe.
Acolo unde Coranul e totul
Pakistanul este unul dintre cei mai mari "exportatori" de imigranti. Cu o populatie de 170 de milioane locuitori, Pakistanul este a doua tara musulmana ca marime din lume. Peste 50 la suta dintre pakistanezi sunt analfabeti si traiesc in saracie.
Meera vorbeste despre tara sa cu durere. Nu pentru ca a fost izgonita din tara sa natala, ci pentru ca nu a gas