"Staţi peste program de ochii şefului?" - subiectul abordat săptămâna trecută în ZF a generat foarte multe reacţii în rândul angajaţilor, aducând din nou în atenţie o problemă a lumii corporatiste: echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională. Deşi şefii departamentelor de resurse umane din multinaţionale spun că au implementat tot felul de programe pentru a-şi ajuta angajaţii să refacă acest echilibru, rare sunt cazurile în care angajaţii sunt cu adevărat mulţumiţi.
Specialiştii spun însă că cei care fac parte din lumea corporatistă au început să-şi dea seama de faptul că viaţa nu înseamnă doar 12- 14 ore de muncă pe zi şi încearcă să-şi organizeze timpul în aşa fel încât să îşi termine sarcinile în cele opt ore de lucru.
"De când au venit multinaţionalele în România se munceşte mult, iar oamenii încep să-şi dea seama de acest lucru. Sunt tot mai mulţi corporatişti care aleargă prin parcuri, care participă la competiţii sportive, la maratoane sau la concursuri de biciclete. Unii fac o alegere conştientă, s-au obişnuit cu ideea că muncesc toată ziua, duc viaţă «de tunel» iarna - când vin pe întuneric şi pleacă pe întuneric- s-a ajuns chiar să se facă glume pe seama lor", a spus Octavian Pantiş, managing director al firmei de training TMI. El spune că nu este un obiectiv în sine ca aceştia să stea peste program, însă în ultima vreme aceştia vor să ştie de ce trebuie să facă acest lucru. Deşi legislaţia este clară în ceea ce priveşte munca suplimentară, care trebuie plătită dacă ambele părţi - angajatorul şi angajatul - sunt de acord ca aceasta să se efectueze, de regulă orele suplimentare pe care le fac corporatiştii nu se fac la cererea şefilor.
"Pe de o parte, este posibil ca unii oameni să fie incapabili să îşi termine sarcinile în timpul solicitat şi de aceea să fie nevoiţi să stea peste program. Pe de altă parte, sindicatele