Producătorii celebrelor răcoritoare sunt acuzaţi că ar folosi în concentraţii riscante un ingredient periculos pentru sănătate, potrivit publicaţiei britanice „Daily Mail".
O substanţă care dă băuturilor de tip cola culoarea specifică, asociată cu riscul de cancer pulmonar, a fost găsit în sucurile comercializate în Marea Britanie în concentraţii mai mari decât în sucurile destinate consumatorilor americani. Asociaţia Britanică a Băuturilor Răcoritoare a declarat cu această ocazie că nu există motive de îngrijorare.
Totuşi, după ce în Statele Unite, s-au făcut ajustări în ceea ce priveşte calitatea ingredientelor, la cererea fermă a Agenţiei Americane pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), s-au încins spiritele şi în asociaţiile britanice care militează pentru sănătatea publică.
De altfel, în ciuda repetatelor garanţii de siguranţă din partea producătorilor, care spun că nu există „ dovezi fondate", din martie 2012, consumatorii americani beneficiază de sticle şi de doze cu cola cu o concentraţie sigură de colorant.
Pentru aceasta producătorii au folosit un colorant de tip caramel fără substanţa 4-MI, principala problemă, care însă este de patru ori mai scump decât vechiul colorant.
„Producătorii băuturilor n-au schimbat reţeta originală, ci doar au luat decizia de a folosi alţi coloranţi de tip caramel, pentru a corespunde directivei 65 din statul California (Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act - Actului pentru Apă Potabilă Sigură şi pentru Sancţionarea Toxicităţii)", a declarat Ben Sheidler, purtătorul de cuvânt al companiei Coca-Cola.
Consumatorii britanici îşi cer dreptul la respect
Pentru că vor să se bucure de un tratament egal, reprezentanţii asociaţiilor britanice care militează pentru reducerea concentraţiei colorantului-problemă au declarat că vor cere Ministrului Sănătăţii să ia măsuri care să