Berea cu cireşe, sucurile de fructe cu zer şi iaurtul cu cotlet haiducesc sunt câteva dintre lucrările de diplomă ale absolvenţilor de la USAMV Cluj-Napoca, prezentate în cadrul unei expoziţii.
Adelina Rodica Burian este o studentă din Cluj care a creat o bere cu cireşe după o reţetă tradiţională belgiană şi care şi-a expus creaţia la expoziţia de azi, 27 iunie, a USAMV Cluj. „Am vrut să aduc ceva nou care să-i crească berii valoarea de aliment funcţional datorită proprietăţile pe care le are", spune Adelina Rodica Burian. Berea creată de ea are un gust dulce fructat, subtil şi o alcoolemie de 6,5%.„Această bere are datorită cireşelor un conţinut optim de zahăr, suficient cât să nu producă o fermentaţie tumultoasă. Berea are şi o aciditate scăzută", adaugă Adelina Rodica Burian.
Cu cireşe din pădure
S-a apucat în urmă cu un an de acest proiect şi a durat până a găsit cireşele potrivite. A încercat mai multe soiuri, iar cel adecvat lucrării sale a fost sortimentul cireşelor de pădure. Absolventa spune că le-a ales pe acestea datorită conţinutului ridicat în pigmenţi antocianici (cunoscuţi drept coloranţi naturali) care îi dau berii o culoare vişinie.
Faţă de celelalte beri, acest sortiment cu cireşe a fost produs prin fermentare macerată. „Această fermentare macerată face diferenţa", mai spune absolventa. Berea a fost produsă în laboratoarele USAMV Cluj-Napoca, are o etichetă pe măsură pe care scrie „Student Cherry" şi un capac cu însemnele facultăţii, continuând tradiţia universităţii de a crea noi branduri.
Berea cu cireşe este un nou sortiment al berii „Student", un brand cunoscut al instituţiei de învăţământ superior din Cluj-Napoca. Se adresează celor dornici să încerce ceva nou.
Vezi mai multe imagini cu berea cu cireşe
Lucrarea de diplomă a Adelinei Rodica Burian a fost coordonată de profesoara Elena Mudura.