Primul "băiat deştept" a dispărut de pe lista insolvenţei Hidroelectrica.
Ieri, compania a denunţat unul dintre contractele cu clienţii care primeau energie la preţuri privilegiate.
Europec, firma în cauză, a adus societăţii de electricitate un prejudiciu de 118 milioane de lei (circa 28 milioane euro), rezultat din diferenţa dintre preţul la care primea energie şi cel de referinţă.
"Totodată, Europec nu a efectuat plăţi pentru energia contractată de la începutul anului 2012", a spus ieri Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, numit în urma declanşării procedurii de insolvenţă.
În aceeaşi situaţie sunt, însă, cel puţin nouă alte firme, nume sonore precum Alro, Luxten, Elsid Titu, Energy Holding, Electrocarbon sau ArcelorMittal.
350 de milioane de euro în minus
Dacă pierderile în cazul Europec sunt de circa 120 de milioane de lei, cele provocate de Alro şi Energy Holding sunt, pentru fiecare caz în parte, de cel puţin şapte-opt ori mai mari, dacă luăm în calcul cantitatea de energie livrată prin contract şi tarifele prevăzute.
Remus Borza spune că, în iulie, va fi încheiată renegocierea tuturor contractelor bilaterale. Potrivit Fondului Proprietatea, pierderile generate de acestea companiei s-au ridicat, în 2011, la circa 350 de milioane de euro. În timp ce preţul pe piaţa liberă era de 221 lei/MWh, compania a perceput tarife unitare de 86 sau 131 lei firmelor beneficiare.
Citiți și:
Remus Vulpescu: Hidroelectrica nu intră în faliment, ci se reorganizează
HIDROELECTRICA și-a cerut insolvența
Insolvența Hidroelectrica poate afecta ratingul României
Hidroelectrica asigură băncile la care are datorii: Creditele nu vor fi anulate sau restructurate! De ce vrea Ministerul Economiei reorganizarea Hidroelectrica
Otilia Nuţu: "Există şi teama c