Şerban Brădişteanu a fost senator PSD de Vâlcea în perioada 2000-2004, a condus Comisia de Sănătate din Senatul României, a deţinut funcţia de director al Institului C.C. Iliescu, din Bucureşti, şi a fost şeful Comisiei de transplant cardiac. În prezent, este şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă a Spitalului de Urgenţă Floreasca.
De la transplant de inimă la dosare penale
În 1999, era cunoscut drept medicul care a realizat primul transplant cardiac din România, dar mai târziu a devenit „celebru" din cauza scandalurilor în care a fost implicat. Spre exemplu, a fost anchetat pentru modul în care a ajuns în fruntea Institutului C.C. Iliescu. În dosarul care i-a permis obţinerea postului a avut, în locul unor lucrări de cercetare, nişte documente care îi atestau calitatea de cercetător de gradul II. Printre motivele care au dus la demiterea lui din funcţia de manager a fost şi faptul că, într-un an, a venit doar 10 zile la serviciu.
Dosare care l-au consacrat drept medicul corupţilor
Imaginea sa a fost complet compromisă din cauza modului în care a decis să doteze spitalele din sistemul penitenciar, cumpărând aparatură supraevaluată şi nefuncţională. În acei ani, majoritatea spitalelor din România, inclusiv cele din sistemul penitenciar, erau echipate rudimentar. Risipa făcută atunci în calitate de preşedinte al unei comisii de licitaţii a fost de 9 milioane de euro. Brădişteanu a fost acuzat că a primit mită 3 milioane de euro, deoarece a favorizat la licitaţii o firmă din Elveţia şi alta din Austria. Urmărirea penală în acest caz a început în 2006, Brădişteanu a fost trimis în judecată în 2007, iar doi ani mai târziu a fost achitat de judecători.
Celebrităţi operate
Astfel, medicul Şerban Brădişteanu a continuat să opereze în calitate de şef al Secţiei de Chirurgie Cardiacă de la Floreasca şi şi-a câştigat titulatura de „doctor