Summitul Consiliului European din 28-29 iunie, pe a carui participare se lupta presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, va fi cadrul unor discutii despre situatia economica din Uniunea Europeana, dar si locul unde se va discuta planul ce poate transforma radical blocul comunitar, in anii urmatori.
Astfel, presedintia Consiliului European a schitat acest plan, care presupune schimbari importante pentru consolidarea uniunii economice si monetare - crearea unei trezorerii europene comune, a unei uniuni bancare, a politicilor comune referitoare la taxe si munca, dar si mai multe puteri pentru Comisia Europeana.
Liderii UE dezvaluie viziunea privind viitorul Uniunii monetare
Presa europeana scria ca una dintre prevederile acestui pact inseamna predarea controlului bugetelor nationale catre UE, prin stabilirea unor limite superioare. Liderii UE considera ca acesta e pasul spre crearea unei uniuni politice, asemanatoare unui stat federal.
"E un raport pregatit sub coordonarea Consiliului European, domnul van Rompuy, ne-a fost prezentat ieri (marti - n.red) la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si va fi discutat in extenso la reuniunea Consiliului European de joi si de vineri. Asta e un punct de plecare, de la acesta va fi conturat un plan in baza caruia se doreste consolidarea uniunii economice si monetare si, in termen de 15-20 de ani, atingerea obiectivului de uniune politica", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Ziare.com
"Ar aduce schimbari importante pentru Romania, tot ce se intampla in zona euro ne influenteaza si pe noi. In plus, sa nu uitam ca noi avem obligatia sa ne pregatim pentru a deveni stat euro cat mai repede posibil. In mod cert, decizii care se iau acum vor ridica stacheta in ce priveste criteriile de aderare", a adaugat ministrul.
Orban sp