Poţi să stai într-un singur loc şi să simţi arome deosebite din alte ţări sau de pe alte continente. O călătorie a papilelor gustative, străbătând întreaga planetă, din Africa de Sud până în Chile, din Argentina până în Australia şi Europa.
Să bei vin de calitate din fiecare ţară în parte. Pentru că vinul, spun specialiştii, nu e doar o simplă licoare, ci face parte din cultura popoarelor. Tocmai într-un asemenea loc l-am întâlnit pe judecătorul mondial de vinuri Brett Crittenden la Bucureşti, în mijlocul unei colecţii de vinuri nobile. Pe rafturi sunt înşirate cu grijă ţările lumii, cele din „lumea veche", precum Franţa sau Italia, cu mare experienţă în arta producerii licorilor bahice, dar şi cele din „lumea nouă", Chile sau Noua Zeelandă, ţări care au intrat de puţin timp în această industrie mondială a vinului. Cum zicea la un moment dat Brett, el caută în toată lumea vinurile de înaltă calitate, care adesea nu apar din podgorii întinse, ci mai ales de la producători care ştiu să respecte şi ultima boabă de strugure de pe pământul lor. Mii de producători de acest fel există în toată lumea. Dar câte vinuri de excepţie poţi să aduni într-o colecţie a gusturilor lumii? De ordinul miilor, spune Florin Bejan, managing partner în compania „Vinexpert", gazda întâlnirii din Bucureşti cu Brett Crittenden.
Căutătorii de vinuri
Compania de care vorbim acum face de 14 ani treaba asta. Adună vinuri speciale din întreaga lume şi oferă românilor şansa de a gusta din cultura viţei-de-vie a diverselor popoare. Descoperi ceea ce francezii numesc „terroir", adică zestrea vinului. Un vin adevărat îţi spune întreaga sa poveste, despre pământul în care viţa-de-vie a fost cultivată, despre struguri, despre imaginaţia producătorului. E o muncă extrem de complicată să aduni vinuri. „Vinexpert" are o echipă de somelieri şi de degustători. Pe de-o parte, ei mer