Elevii care intră anul acesta în clasa a VIII-a pot să-şi ia gândul că notele mari din ceilalţi ani le vor garanta un loc bun la liceu. Educaţia revine la era "examenului de capacitate".
Cu numai trei zile înainte să părăsească scaunul de la Educaţie, interimarul Liviu Pop vine cu o propunere care ar putea restarta întreg sistemul de învăţământ.
Ministrul vrea să reintroducă admiterea la liceu, o practică desfiinţată, în 2001, chiar de predecesoarea sa, Ecaterina Andronescu.
"Voi veni cu această propunere la nivelul Guvernului, să se introducă cât mai repede", a declarat Liviu Pop, care plănuieşte să-i cheme şi pe elevi la consultări în această privinţă.
Iniţiativa ministrului a împărţit părinţii şi profesorii în două tabere. În timp ce unii susţin ideea ca fiecare liceu să-şi organizeze propriul examen de admitere, alţii spun că măsura ar destabiliza un sistem şi aşa subrezit de gafele miniştrilor care s-au perindat la Educaţie.
"Unde-i descentralizarea din învăţământ? Normal ar fi ca liceele să aibă autonomie, săşi aleagă viitorii elevi", arată directorul adjunct al Şcolii Centrale.
Pact pentru Educaţie de ochii lumii
Cristian Hatu, consultant educaţional Cedu, admite neajunsurile sistemului computerizat de repartizare, dar atrage atenţia că ideea lui Pop ar putea face mai mult rău decât bine.
"Profesorii au ajuns la saturaţie, nu mai vor modificări. După el vor veni şi alţii, cu idei mai trăsnite şi unde ajungem?", se întreabă Cristian Hatu.
Mai grav este că planul lui Liviu Pop anulează promisiunea făcută elevilor români de către social-democraţi, în 2008, atunci când au semnat Pactul Naţional pentru Educaţiei. Documentul era menit să rezolve problemele din sistem şi garanta că "regulile sistemului de educatie nu se vor schimba de la an la an".
Afară de legile morale însă, nimic nu-l împiedică pe ministru Liv