Abia am intrat în luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleşeşte. Poluarea şi schimbarea circulaţiei maselor de aer au adus arşiţa, în special asupra oraşelor aglomerate, unde căldura se resimte cel mai tare.
Abia am intrat în luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleşeşte. Poluarea şi schimbarea circulaţiei maselor de aer au adus arşiţa, în special asupra oraşelor aglomerate, unde căldura se resimte cel mai tare. La nivelul asfaltului, temperatura este mult mai ridicată decât cea anunţată de meteorologi, iar umiditatea din atmosferă face ca efectul caniculei să fie şi mai greu de suportat. Este ceea ce se poate numi „canicula secretă", adică ea există, este resimţită din plin de oameni, dar nu este menţionată oficial.
În fapt, indicele temperatură/umezeală exprimă temperatura reală simţită de organism, iar el depinde de mai mulţi factori, de la gradele înregistrate la vânt, înnorări sau intensitatea razelor solare. În orice caz, la oraş, temperatura reală este cu câteva grade mai ridicată decât cea anunţată la buletinele de ştiri.
De la zi la zi meteorologii anunţă coduri galbene, uneori chiar portocalii sau roşii, de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade. Iar în viitor, verile se anunţă şi mai fierbinţi, susţin cercetătorii de la marile universităţi din întreaga lume.
Sub efectul gazelor de seră
Efectul de seră şi schimbările climatice au dus la apariţia unor temperaturi din ce în ce mai mari, iar lucrurile nu sunt pe cale să se schimbe, cel puţin în următorii 60 de ani, arată o analiză a oamenilor de ştiinţă de la Stanford University (SUA). „Potrivit estimărilor noastre, zone întinse de pe glob sunt pe cale să se încălzească atât de rapid încât, până la jumătatea acestui secol, chiar şi cea mai răcoroasă vară va fi mai fierbinte decât cea mai caldă din ultimii 50 de ani", spune coordonatorul studiului,