Fructele sunt o sursă importantă de "apă biologică” (70%-90%), uşor absorbabilă, pură şi uşor utilizabilă de către organism, scrie profesorul doctor Pavel Chirilă în volumul "Nu hrăni cancerul”, volum apărut recent la Editura Christiana. În acelaşi timp, organismul nostru are nevoie de un aport constant de fructe şi pentru că acestea reprezintă o sursă excelentă, naturală de minerale, vitamine şi de glucide nerafinate (în care predomină fructoza). Profesorul Chirilă reaminteşte că un fruct integral, respectiv cu coajă, mâncat pe îndelete, evident după ce a fost bine spălat, este superior sucului din fructul respectiv. De asemenea, autorul ne sfătuieşte să profităm de fructele de sezon, în special de cele de pădure, deoarece acestea au avantajul că cresc în zone mai puţin poluate, unde nu ajung insecticidele.
Iată ce ne recomandă autorul acestui volum să reţinem în mod deosebit în legătură cu fructele:
· Citricele sunt bogate în vitamina C;
· Citricele acţionează anti-cancer prin vitamina C, polifenoli, epuratori de radicali liberi de oxigen, activator al sistemului imun;
· Polifenolii din fuctele de pădure şi citrice blochează angiogeneza (formarea de noi vase de sânge, esenţială pentru dezvoltarea unor tumori) în zona tumorii;
· Absenţa lipidelor le recomandă în displipidemii.
Pentru a contribui într-adevăr la protejarea sănătăţii, profesorul Pavel Chirilă ne recomandă fructele bio, netratate cu insecticide, consumate crude. Autorul insistă să ne orientăm asupra oleaginoaselor : nuci, alune, fistic, migdale, seminţe de dovleac, de floarea soarelui. Şi dacă totuşi suntem amatori de un suc de fructe, acesta să fie pregătit din fructe presate pentru a conserva cât mai mult din elemente nutritive valoroase din compziţia acestuia.
În capitotul consacrat fructelor, profesorul Pavel Chirilă oferă cititorului şi o listă cu fruc