Este primul an în care în toate sălile de examen există camere de luat vederi. Acestea sunt poziţionate direct către elevi, nu spre tavan sau alte direcţii.
Candidaţii examenului de bacalaureat din acest an au susţinut, ieri, prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Introducerea acestei măsuri de supraveghere a stârnit polemici şi la Constanţa, unii fiind de părere că acest lucru ar declanşa inhibarea candidaţilor pe parcursul evaluărilor. În acelaşi timp sunt şi persoane care văd cu ochi buni acest lucru. În ceea ce-i priveşte pe elevi, aceştia se gândesc la ce e mai rău întrebaţi fiind dacă le convin camerele video.
„Sper ca măcar într-una din zilele de probe scrise să se strice camerele video", spunea, ieri, un absolvent de liceu. Preşedintele centrului de examen organizat la Grupul Şcolar „C.A.Rosetti" din Constanţa, prof. univ. dr. Constantin Cotigă, de la Universitatea din Craiova, este unul dintre susţinătorii măsurii de supraveghere video a candidaţilor. Ieri, la ora 8.15, la acest centru elevii erau deja în bănci, iar sistemul informatic era în funcţiune.
"Noi dorim ca aceste camere video să funcţioneze şi totul să fie de aşa manieră astfel încât să nu fie nici un fel de suspiciune. Sper din toată inima să nu fie probleme de fraudă, pentru că acesta este un lucru care mă întristează. De 40 de ani sunt profesor universitar şi susţin introducerea camerelor video. Aceste măsuri nu sunt restrictive, sunt normale. Adică să reuşim să discernem bunul de rău şi fiecare să ne îndreptăm în viaţă acolo unde avem puterile noastre", ne-a spus dascălul.
În ciuda măsurilor de precauţie luate de organizatori, incidentele nu au lipsit. Până la închiderea ediţiei, cinci elevi au fost eliminaţi din sălile de concurs după ce au încercat să copieze la examen.
participare
Peste 7.000 de elevi
La Constan