O substanţă extrasă din bacterii s-a dovedit a avea efecte remarcabile asupra funcţionării creierului: într-un studiu realizat pe şoareci, s-a demonstrat că substanţa respectivă stimulează memoria şi capacitatea de învăţare la animalele tinere şi îmbunătăţeşte aceste aspecte ale funcţiei cerebrale la cele mai în vârstă.
Substanţa, numită rapamicină, a fost extrasă pentru prima dată din bacterii descoperite în solul Insulei Paştelui. Studierea efectelor ei asupra creierului a fost întreprinsă de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas, SUA; ei au realizat experimente pe şoareci cărora le-au administrat rapamicină, pentru a observa efectele pe care această moleculă le are asupra funcţiilor cerebrale.
Dr. Veronica Galvan, care a participat la studiu, a declarat că efectele au fost semnificative: dintre animalele tratate cu rapamicină, şoarecii tineri au învăţat şi memorat ceea ce învăţaseră mai bine decât animalele din grupul de control, iar la şoarecii în vârstă s-au îmbunătăţit, de asemenea, memoria şi capacitatea de învăţare, substanţa anulând declinul provocat de vârstă.
Rapamicina a redus, de asemenea, anxietatea şi manifestările comportamentului depresiv la şoareci, iar acest efect a fost prezent la toate grupele de vârstă. La oameni, anxietatea şi depresia sunt factori care afectează negativ performanţele cognitive.
Testele au arătat că şoarecii trataţi cu rapamicină aveau niveluri mai ridicate de serotonină, dopamină şi norepinefrină, trei substanţe cu rol de neurotransmiţători care contribuie la starea de bine şi calm.
Dr. Galvan şi echipa sa arătaseră anterior, într-un studiu publicat în 2010, că rapamicina îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare la şoareci ce prezintă un deficit cognitiv similar cu cel produs de boala Alzheimer. Cercetătorii cred că modi