Alimentaţia pe timp de vară trebuie să includă multe fructe şi legume deoarece acestea conţin vitamine, minerale şi enzime esenţiale care îmbunătăţesc starea de sănătate şi oferă organismului energie şi vitalitate.
Tarabele din piaţă sunt pline de legume proaspete precum roşii, castraveţi, vinete, ardei, sau fructe ca pepenele verde, caisele, merele, care îndemnă la o dietă sănătoasă şi delicioasă, ideală pentru organism pe timp de vară.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomandă cinci salate răcoritoare, rapide şi sănătoase.
1. Salata de rucolă cu roşii cherry
Această salată este bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant, şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă. Roşia este o, deasemenea, o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus măreşte rezistenţa la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.
„Reteta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucolă, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Cu toate acestea, esista câteva sfaturi care pot transforma această reţetă într-un preparat cu adevărat natural şi sănătos! Tot ce trebuie să facem este să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi să folosim ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece - argan, în, cânepă, nuca", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase".
2. Salata de ton
Salata de ton este recomandată în alimentaţie deoarece are la bază o combinaţie corectă de legume şi ouă. Tonul o sursă bună de vitamina D si acizi graşi omega-3 care sunt foarte buni pentru