Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a anunțat restabilirea accesului naţional electronic la literatura ştiinţifică de specialitate, oprit abuziv în urmă cu mai bine de o lună de către fostul ministru al Educației, Liviu Pop. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
Comunitatea academică va putea vizualiza de-acum înainte atât articole publicate în reviste ştiinţifice şi în volumele conferinţelor internaţionale de prestigiu, precum şi indicatorii scientometrici corespunzători acestora. ANCS precizează că există două modalităţi prin care se poate realiza accesul: prin IP instituţional sau prin acces mobil pentru toate conturile validate.
Amintim că cercetătorii români au fost prinși între disputa dintre fostul ministru Liviu Pop și Editura "Thomson Reuters", cei care facilitau accesul la astfel de baze de date. Editura a restricționat vizualizarea informațiilor științifice, după ce noul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a decis să amâne cu două luni demersurile pentru reînnoirea contractului. Conform înţelegerilor între fosta conducere a ministerului şi editura "Thomson Reuters", până în data de 22 mai Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) ar fi trebuit să deschidă licitaţia de acces la baza de date.
"Ministrul Liviu Pop mi-a cerut să semnez decizia de amânare a acestei date şi i-am spus că nu pot să fac aşa ceva pentru că ar fi un lucru foarte grav. Replica lui a fost că Guvernul îl presează să ia această decizie", ne-a declarat Dragoş Ciuparu, eliberat cu câteva zile în urmă din funcţia de preşedinte al ANCS.
Mai multe voci au atras atunci atenția că decizia este un blocaj cu urmări extrem de grave pentru munca de cercetare din România. "Prima consecinţă este întoarcerea la izolarea comunităţii cercetătorilor din România. De asemenea, nu se va mai putea verifica dacă s-a plagiat sau nu, pentru că nu va mai exista acces l