Suspendarea din Consiliul European este pedeapsa maximă pe care o poate primi un stat comunitar.
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și premierul român Victor Ponta, pe 1 iunie, la Palatul Parlamentului
Sursa: AGERPRES
Un val de critici s-a abătut în ultimele zile asupra autorităţilor de la Bucureşti, în contextul schimbărilor politice controversate operate de noua majoritate parlamentară. Dintre acestea, cel mai dur avertisment a venit din partea unui eurodeputat german, Markus Ferber, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) condusă de Angela Merkel.
Îngrijorat de impactul măsurilor guvernului Ponta asupra spiritului şi principiilor Uniunii Europene, Ferber a atras atenţia că va face demersurile necesare pe lângă Comisia Europeană şi celelalte instituţii comunitare în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept.
Niciun stat comunitar nu a fost până în prezent suspendat din Consiliul European. În 2000, Austria a fost izolată diplomatic la nivel european după ascensiunea la guvernare a extremei drepte, însă a fost ameninţată cu suspendarea de Bruxelles pentru a se pune şi mai multă presiune pe Viena.
Cum poate fi însă sancţionat un stat european prin suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.
"La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încalcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru", prevede alineatul 1 al Articolului 7 din Tratatul UE.
În condiţiile în care Tratatul UE nu prevede excluderea unui stat, din cauza un