Cei care au luat împrumuturi în iulie 2007 plătesc acum ratele la un curs cu 45% mai mare. Pentru a face loc acestora în cheltuielile totale, renunţă la multe. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Andrei este unul dintre românii care şi-au luat casă în decembrie 2007. A împrumutat euro de la bancă, deşi salariul îl primea în lei. Pe atunci, un euro era cotat la 3,51 lei, cu 28% sub nivelul actual. Prima rată a fost de circa 300 de euro, iar acum achită 280 de euro. Dacă acum patru ani avea nevoie de 1.065 de lei pentru rată, din cauza deprecierii leului, pentru următoarea plată va schimba în euro 1.263 de lei. Datoria lunară la bancă i-a crescut cu nu mai puţin de 200 de lei, deci cu aproape 19%.
De la maxim la minim: diferenţă de 45%
Scăderea leului şi-a făcut, aşadar, puternic resimţit efectul în rata achitată de Andrei, aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea celor cu venituri în lei care s-au împrumutat în moneda europeană.
Deprecierea acută a leului din ultimul timp scumpeşte în continuare puternic datoriile la bănci. Moneda naţională a scăzut faţă de euro cu circa 5 procente, raportat la nivelul pe care îl avea în decembrie 2011. Faţă de iulie 2007, euro a crescut cu nu mai puţin de 45%.
Este drept, nu întreaga scumpire din depreciere s-a transferat creditorilor în moneda europeană. Asta deoarece, concomitent, a scăzut şi dobânda creditului.
Scăderea dobânzii nu a compensat deprecierea
Pentru a încuraja economia, Banca Centrală Europeană a diminuat rata de referinţă pentru moneda euro, ceea ce a condus la ieftinirea Euribor. Acesta este indicatorul în funcţie de care se calculează ratele dobânzilor variabile ale împrumuturilor în moneda europeană. De la începutul crizei şi până acum, Euribor a scăzut de la circa 5% la sub 1%. Acest indicator va descreşte în continuare, dat fiind că, zilele trecute,