Cu ocazia unei campanii de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi“ în Bazinul Hidrografic Dobrogea-Litoral (derulate de Ministerul Mediului) s-a lansat informaţia conform căreia 41 de localităţi din judeţul Tulcea sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Astăzi, zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Constanţa, Tulcea, şi Brăila s-au reunit, la Constanţa, la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.
„Noi inregistram o calitate a apei nu doar din Delta Dunarii, ci din tot ce colectează Dunarea din Europa pe care o traverseazaă, a declarat Viorica Bîscă, guvernatorul ARBDD,. Domnia sa a mai adăugat că în acest an a fost interzisă folosirea substanţelor chimice, atât pentru protecţia plantelor, cât şi sub formă de îngrăşăminte.
Peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi, iar 41 sunt în judeţul Tulcea.
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.