Planul de măsuri imediate al ministrului este, pe alocuri, utopic şi aberant. Ea pregăteşte inspecţii la clase şi le cere dascălilor să predea individualizat.
Profesorii susțin examenul de definitivat
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
După ce mai puţin de jumătate dintre absolvenţii de liceu au reuşit să ia Bac-ul şi 34% dintre cei care au terminat gimnaziul au luat sub 5 la Evaluarea naţională, ministrul Educaţiei a trasat un plan de măsuri imediate.
Spre exemplu, inspectoratele şi ministerul Educaţiei îi vor ţine pe profesori sub lupă: se vor organiza inspecţii, în aşa fel încât oficialii să se convingă că profesorii predau toată materia din programă şi că elevii lor progresează.
Control la clasă
"Inspecţia este o formă de presiune şi de intimidare", e revoltată profesoara Elena Marin, care crede că profesorii slab pregătiţi şi care nu îşi fac datoria la clasă au ajuns în sistem tocmai pentru că acesta le-a permis să se instruiască în şcoli private, cu programe slabe.
În planul ministrului e cuprinsă şi o altă măsură, pe care profesorii o consideră imposibil de pus în practică: predarea individualizată, în aşa fel încât, spune Ecaterina Andronescu, "să se asigure progresul şcolar al tuturor elevilor".
"Aceasta este o utopie", crede profesoara Elena Marin. "Să se facă o curriculă individualizată, cu categorii de performanţă, să ştim când un elev trece de la nivel mediu la supermediu. Când vom avea această curriculă, o vom aplica. Altfel, totul e diletantism şi subiectivism".
Primii afectaţi de planul ministrului sunt profesorii de liceu care predau discipline de Bac. În această vară, li se va scurta concediul şi vor fi chemaţi la şcoală pentru a le preda elevilor care susţin examenul în toamnă. "Se pregăteşte o formulă de plată pentru aceste cursuri", este promisiunea Ecaterinei Andronescu.
Directivele ministrului