Cristian Nacu, partener în cadrul companiei de investiţii poloneze Enterprise Investors, vorbeşte despre cum ne privesc investitorii internaţionali, ce şanse avem să atragem banii acestora şi ce planuri are compania pe care o reprezintă.
Evz: De ce ordin de mărime vorbim ca sumă disponibilă pentru investiţii în România în prezent?
Cristian Nacu: E greu de făcut o evaluare, din cauză că majoritatea fondurilor, ca şi noi, nu au alocări speciale pentru România. Dar probabil că în mod cert vorbim de câteva sute de milioane de euro, dacă e să adunăm toate fondurile care sunt disponibile pentru România. Problema e că tranzacţiile de private equity din ultimii doi ani au fost sub 100 de milioane. Activitatea a fost foarte redusă.
Ce ar putea face statul român pentru a maximiza sumele acestea?
România este la concurenţă cu toate ţările din jur în atragerea capitalului. Trebuie să fie un mediu de afaceri cât mai favorabil. Şi aici nu mă gândesc neapărat la cine ştie ce facilităţi. Cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea că mediul de afaceri nu poate funcţiona într-un cadru instabil.
Dincolo de asta, trebuie să se respecte, să se ştie că există respect pentru lege, pentru reguli şi nu se iau decizii arbitrare. Deciziile luate de diverse instituţii ale statului încă au un grad de arbitrar, uneori de lipsă de profesionalism. De exemplu, ştiu companii foarte multe care aşteaptă cu anii să li se returneze TVA-ul.
Cum vede mediul investiţional scandalurile politice permanente din România şi instabilitatea?
Instabilitatea nu face bine în niciun caz mediului economic. Asta se vede şi în evoluţia cursului de schimb, şi în rating-ul de ţară şi, din nefericire, lucrurile astea au efect important. Astăzi capitalul este din ce în ce mai puţin disponibil şi ultimul lucru de care are nevoie este un mediu agitat.
Oamenii preferă, dacă există ce