Premierul spaniol Mariano Rajoy a spus astăzi că va mări taxa pe valoarea adăugată cu 3 procente la 21% ca parte a unui pachet mai amplu de creştere de taxe şi tăiere de cheltuieli care ar trebui să aducă la bugetul de stat circa 65 de miliarde de euro în următorii doi ani – doi ani şi jumătate, scrie Reuters. Sursa: Reuters
Cu o economie marcată de recesiune, şomaj ridicat şi cu încasările din taxarea veniturilor în scădere, Spania se luptă să atingă ţintele de reducere a deficitului convenite cu UE:
În această săptămână UE a anunţat că va lăsa Spaniei mai mult timp, până în 2014, în loc de 2013, până când să ajungă la un deficit bugetar de 3% din PIB, iar ţinta de deficit a ţării pentru acest an a fost de asemenea revizuită, la 6,3% din PIB. Chiar şi această nouă ţintă este greu de atins.
În 2010 Spania a crescut de asemenea TVA, de la 16% la 18%.
Cu o cotă de TVA de 21%, Spania se va afla la nivelul mediei Uniunii Europene, care este de 20,7%.
După Grecia, Spania este, la nivelul UE; țara cea mai afectată de criza datoriilor în acest moment. În raport cu Grecia, Spania este însă o mare putere economică, care deține o pondere importantă din PIB-ul zonei euro așa încât efectele unei destibilizări financiare în acest stat ar fi incomparabil mai puternice decât cele generate de statul elen.
Pentru a își proteja băncile de criza financiară, guvernul de Madrid a obținut recent promiusiunea Uniunii Europene că va primi un împrumut de 100 de miliarde de euro.
Anul acesta, Ungaria și Cipru sunt alte două state din Uniunea Europeană care au anunțat de asemenea majorări de TVA, din cauza crizei financiare.
Sursa: Comisia Europeană