Fostul preşedinte al PDL Emil Boc afirmă că deciziile Curţii Constituţionale trebuie respectate de toate instituţiile, iar „cei care refuză publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial se fac vinovaţi de abuz în serviciu", informează Mediafax.
Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate autorităţile din România.
„În legătură cu situaţia de la Curtea Constituţională din România (CCR) voi da un răspuns legal şi constituţional: deciziile Curţii sunt obligatorii şi trebuie respectate de toate instituţiile statului, soluţia este retragerea ordonanţei de urgenţă care propune o altă soluţie legală decât cea prevăzută de CCR. Cei care refuză publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial se fac vinovaţi de abuz în serviciu", a spus Emil Boc.
Boc a precizat că, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se prezinte jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe listele electorale.
„În funcţie de complexitate, plenul Curţii stabileşte termenul în care se redactează motivarea. Dar decizia a fost stabilită, aşa că trebuie jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste. Termenul până la care se redactează motivarea se stabileşte de plenul Curţii, apoi se publică în Monitorul Oficial", a conchis Boc.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale.
El a arătat că modul de derulare a referendumului va fi stabilit de către Parlament.