Premierul român Victor Ponta a efectuat un veritabil maraton la Bruxelles, miercuri şi joi, pentru a încerca să convingă mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale ale Uniunii.
Ajutat de un influent birou de lobby de la Bruxelles, responsabilul social-democrat a întâlnit succesiv, pe lângă jurnalişti, pe preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, pe preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi, la final, pe José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, relatează, joi, Le Monde într-un amplu comentariu.
Cel din urmă, la finalul întrevederii sale cu dl Ponta, a indicat că are "serioase preocupări" în privinţa recentelor evenimente politice din România "în legătură cu respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a rolului Curţii Constituţionale". Barroso a pledat şi pentru faptul că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate. Premierul român ar fi formulat asigurări, care ar urma în curând să fie formulate şi în scris, în această privinţă, notează Le Monde.
Herman Van Rompuy s-a exprimat în termeni similari şi a evocat respectarea "principiilor fundamentale pe care este întemeiată Uniunea". Preşedintele Consiliului European "a luat notă", în acelaşi timp, de intenţiile interlocutorului său, care a declarat că doreşte să se conformeze recomandărilor Comisiei. Victor Ponta a ţinut acelaşi discurs tuturor interlocutorilor săi şi, evident, i-a convins mai mult sau mai puţin, scrie Le Monde.
El şi-a exprimat voinţa fermă de a se plia pe solicitările Bruxellesului de a acţiona "imediat" dacă deciziile sale, printre care şi cea de a-l destitui pe şeful statului, rivalul său de centru-dreapta Traian Băsescu, "nu corespund criteriilor europene".
Simultan, Victor Ponta a