În cazul nefericit în care nu mai puteţi plăti ratele, soluţia depinde de tipul de credit contractat şi de banca la care aveţi împrumutul. Sursa: SHUTTERSTOCK
Într-o perioadă extrem de proastă pentru finanţele personale ale românilor, ratele la bancă au devenit pietre de moară care ameninţă să îi dărâme pe tot mai mulţi. Cum se poate scăpa de o asemenea posibilitate nefericită? În cazul în care plata la timp a ratelor nu mai poate fi o soluţie din cauza veniturilor mai mici sau a cursului valutar în creştere, cel mai important este să nu vă pierdeţi cu firea.
Trataţi lucrurile cu pragmatism
Ca şi în cazul bugetelor publice, deficitul între venituri şi cheltuieli poate fi micşorat în timp. Fie prin scăderea unor cheltuieli (excursii, ţigări, alcool, carburant, haine noi etc.), fie prin mărirea veniturilor (un al doilea job, part-time, de exemplu). Pentru a nu rămâne mult timp cu un buget de austeritate, sau în cazul în care veniturile lunare nu sunt suficiente, e bine să mergeţi la bancă şi să cereţi o restructurare a creditului sau o păsuire.
În funcţie de creditor, puteţi obţine de la şase luni de rate reduse până la micşorarea permanentă a dobânzii. Ar fi ideal ca în prealabil să fiţi în relaţii cât mai amicale cu cei de la agenţia bancară unde aveţi creditul. Asta poate face diferenţa între a obţine şi a nu obţine înţelegere din partea băncii. Dacă nu găsiţi înţelegere, puteţi încerca o refinanţare la altă bancă, însă doar în cazul în care vă şi încadraţi în condiţiile de venituri.
Ce faceţi dacă banca nu vrea să negocieze
Dacă nici acest lucru nu funcţionează sau diferenţa între rate şi venitul disponibil e oricum prea mare, cea mai bună soluţie poate fi renunţarea la garanţii, dacă ele există (de obicei locuinţa). Poate fi o situaţie dureroasă, însă la fel de bine poate salva un trai decent în c