Italia a început să riposteze cu succes în meciul cu pieţele de finanţare, iar premierul Mario Monti a asigurat că ţara lui s-a îmbarcat "într-un război brutal" pentru revigorarea economiei, însă în statul vecin Franţa preşedintele Francois Hollande îşi vede pătată imaginea de garant al siguranţei locului de muncă de decizia celui mai mare producător auto de a efectua mii de concedieri.
Italia a împrumutat ieri 7,5 miliarde euro prin titluri cu scadenţa la un an la dobânzi în scădere puternică, de la 3,972% în urmă cu o lună la 2,697%. Statul poartă un război atât acasă cât şi în afara graniţelor în eforturile de a repune pe picioare economia şi de a o scoate din criza datoriilor din zona euro, a afirmat Monti, citat de The Wall Street Journal.
"Italia s-a angajat într-un război brutal", a spus el. Guvernul lui Monti a propus reducerea cheltuielilor cu 4,5 miliarde euro anul acesta, reducerea numărului angajaţilor din sectorul public şi serviciile publice care de mult timp susţin societatea italiană.
Premierul încearcă să-i convingă pe liderii europeni să extindă puterea Mecanismului European de Stabilitate astfel încât fondul de salvare al zonei euro să poată cumpăra de pe piaţă obligaţiunile statelor care îşi respectă angajamentele fiscale pentru a le reduce costurile de finanţare.
Monti este convins că Italia nu va avea nevoie de un acord de finanţare externă. Nevoia unei siguranţe mai mari s-a accentuat după ce turbulenţele create recent pe pieţele de finanţare de problemele băncilor spaniole au antrenat costurile de împrumut ale Italiei la cote alarmante.
Berlusconi încă bântuie prin viaţa politică
Declaraţiile lui Monti vin în contextul în care aliaţii fostului premier Silvio Berlusconi au început să pregătească terenul pentru intrarea controversatului miliardar şi om politic în cursa pentru conducerea