Specialiştii estimează ca 80% din informaţiile care circulă online sunt „ascunse“ căutărilor obişnuite. Asta înseamnă că nu pot fi găsite prin Google sau prin alt browser obişnuit.
Sunt date ale marilor companii sau institute de cercetare, dar tot acolo în partea nevăzută a internetului îşi dau întâlnire şi infractorii cibernetici, potrivit stirileprotv.ro
Internetul este împărţit în două. Suprafaţa - adică site-urile care pot fi căutate prin Google, Bing sau Yahoo - şi „deep web“, cum numesc specialiştii partea ascunsă. Aici se află, dupa cele mai multe estimări ale specialiştilor peste 80% din toată informaţia care circulă online pe glob. Sunt date care nu pot fi accesate cu un browser clasic, de genul Internet Explorer sau Firefox.
In internetul ascuns există şi o reţea de socializare precum Facebook, denumită TorChan, care nu poate fi găsită pe Google.
Pe internetul ascuns sunt păstrate bazele de date academice, informaţii militare, ale companiilor, ale băncilor, studiile cercetărilor din toată lumea. Prin aceste reţele hackerii sau teroriştii îşi dirijează şi coordonează atacurile ori vând date obţinute fraudulos.
O operaţiune de amploare pornită pe internetul ascuns a dus anul trecut la arestarea a aproape 200 de pedofili şi la depistarea de către Interpol şi Europol a unei reţele uriaşe, de 70.000 de persoane implicate în pornografia cu minori.