Înscrierile la facultăţiile din cadrul Universităţii din Bucureşti sunt pe ultima sută de metri, iar puţinii absolvenţi de clasa a XII-a care au trecut cu bine de “spaima” examenului de maturitate sunt acum pe fugă între facultăţi.
La parterul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, candidaţii sunt întâmpinaţi cu entuziasm de actuali studenţi, câţiva băieţi şi o fată, îmbrăcaţi în tricouri albastre, care oferă informaţii şi pliante, din spatele unui stand special amenajat pentru cei care vin să se înscrie. “Pe scări, la etajul unu” trebuie să urce toată lumea pentru a ajunge la sălile în care se completează cererile de admitere, pe specializări. Pe culoarul aglomerat, în aşteptarea rândului, foştii liceeni schimbă impresii. “Nu ştiu la voi, dar noi am fost nişte sălbatici. Nu ne-am dat nici măcar un telefon la final, să ne felicităm sau să punem de o ieşeală”, se plânge o fată. “Noi am fost tot timpul bisericuţe. În toate problemele legate de şcoală. Numai la distracţie am fost un singur trup şi suflet. Bisericuţa mea dă toată la Bucureşti. E ok”, mărturiseşte un viitor, îi răspunde băiatul. La două scaune distanţă, o mamă şi fiica sa discută probleme mai importante. “Mi-am dorit mai mult la teatru", îi spune cu regret fata. “Nu făceai nimic cu teatrul,” o asigură părintele. Lasă totuşi o portiţă: “Dai la anul dacă e.”
Sursa foto: Irina Borş/ Gândul
Preşedintele Asociaţiei Studenţeşti din Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Olivian Ştiuler, spune că majoritatea înscrierilor se îndreaptă către Limbi Moderne Aplicate deoarece aici se intră cu dosar, deci elevii nu susţin un examen de admitere, cum e în cazul celorlalte specializări. La LMA, în schimb, trebuie să ai medie mare. Cu două zile înainte de data limită pentru depunerea dosarelor, specializarea avea cei mai mulţi înscrişi, 533 pe 180 de locuri (172 cu taxă şi 8 la buget)