Doar 44% dintre americani au încredere în Biserică sau în organizaţiile religioase, mult mai puţini decât acum 30 de ani, potrivit unui sondaj Gallup recent, citat de livescience.com.
Procentul continuă un trend descendent al încrederii populaţiei americane în religie, după ce, în anii ’70, biserica era instituţia pe care oamenii se bazau mai mult decât pe armată sau Curtea Supremă.
În 1980, acest indicator a scăzut, pentru prima oară, sub 60%, Gallup punând fenomenul pe seama scandalului în care au fost implicaţi Jim Bakker şi Jimmy Swaggart. Cei doi au fost teleevanghelişti care ajunseseră să facă milioane de dolari pe an prezidând adunări în care propagau doctrina evanghelistă şi în care le cereau oamenilor donaţii, care le-ar fi răscumpărat sufletul.
Un alt moment care a ştirbit credibilitatea Bisericii în rândul americanilor a fost reprezentat de nenumăratele scandaluri de pedofilie, în care au fost implicaţi preoţi catolici. Astfel, încrederea americanilor în Biserică, ajunsă la 60% în 2001, avea să scadă din nou vertiginos.
Conform aceleaşi cercetări, cei mai încrezători în organizaţiile religoase sunt protestanţii (56% dintre ei având o relaţie apropiată cu Biserica), urmaţi de catolici (46%).
Pe de altă parte, studiul a arătat că americanii îl includ pe Dumnezeu în viaţa lor de zi cu zi, scepticismul lor fiind îndreptat către clerici şi către organizaţiile religioase.
În cazul României, o cercetare IMAS, realizată în 2011, arată că Biserica si armata sunt cele mai de încredere instituţii pentru români, deşi au început şi ele să piardă teren în ultimii doi ani (2009-2011).
Biserica a pierdut peste 7% din încrederea populaţiei, scăzând din ianuarie 2009 de la 89,3% încredere la 81,9% în ianuarie 2011. Nici armata nu stă mai bine, cota sa de încredere scăzând cu aproape 8%, de la 71,1% în ianuarie 2009 la 63,5%, î