Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și-a ipotecat proprietatea din California pentru 5,95 milioane de dolari, la o dobândă anuală de doar 1,05%, mai mică decât dobânzile la care se împrumută statul american și cel german pe termen lung. Sursa: Reuters
Împrumutul în cauză este unul de refinanțare, miliardarul american profitând astfel de tendința descrescătoare a dobânzilor în SUA, generată de banca centrală, FED. Perioada împrumutului este de 30 de ani, iar dobânda este variabilă.
Dobânda medie variabilă la creditele ipotecare a ajuns în această lună la 2,69%, potrivit Bloomberg, care citează un raport al băncii americane Freddie Mac. Dobânda fixă este cu aproape un punct procentual mai mare.
Zuckerberg, a cărui proprietate a costat 7 milioane de dolari în 2011, se poate lăuda că este într-un club select. Statul american se împrumută pe 30 de ani la o dobândă de 2.5698%, iar Germania la 2,13% ambele fiind foarte aproape de minimele istorice. Elveția, pe de altă parte, este mai puțin riscantă decât ”părintele” Facebook, și primește bani de la investitori la doar 1,033% pe an, pe 30 ani. Dobânzile la titlurile de stat ale celor trei țări sunt fixe.
Un aspect interestant este că și Mark Zuckerberg, și majoritatea celorlalți miliardari din Statele Unite, au ipoteci, deși și-ar putea permite fără probleme să cumpere proprietățile pe care locuiesc fără ajutor de la bănci. Motivele țin pe de o parte de cultura americanilor de a apela la bănci pentru a-și achiziționa o locuință, și pe de altă parte de faptul că aceștia cunosc valoarea din prezent a banilor și preferă să îi investească în ceva care le-ar putea aduce profituri peste rata dobânzii la credit.