Hoţii nu au odihnă când vine vorba de a inventa noi moduri de a frauda. Sursa: SHUTTERSTOCK
Modernizarea sistemului bancar a adus multe avantaje, dar şi riscuri pe măsură.
Mai jos sunt câteva dintre cele mai întâlnite metode de a rămâne fără bani şi cum vă puteţi proteja de o asemenea situaţie.
1. Clonarea cardului presupune montarea unui aparat de citire a datelor de pe banda magnetică a cardului şi a unei camere video care înregistrează codul PIN tastat la bancomat sau la POS.
Cea mai bună protecţie este să folosiţi doar bancomate aflate în incinta băncilor, să fiţi atenţi la posibile dispozitive străine montate pe acestea, iar atunci când introduceţi codul PIN să acoperiţi tastatura în aşa fel încât să nu se poată vedea ce tastaţi.
2. Phishing-ul se bazează în proporţie de 90% pe naivitatea clienţilor băncilor. Mai exact, aceştia primesc mailuri, chipurile din partea băncii, în care sunt îndemnaţi să intre pe siteuri care ar aparţine acestora şi să introducă date legate de card sau de contul bancar.
O metodă mai rudimentară este trimiterea de scrisori în care vi se cere să achitaţi vreo restanţă la credit sau un comision într- un anumit cont. Sunaţi la bancă pentru a afla dacă vin din partea acesteia.
3. Clonarea siteurilor bancare presupune folosirea unor replici care arată 99% la fel ca site-urile iniţiale, diferenţa fiind că la începutul adresei de web, în cazul paginilor de internet banking, apare "http://" în loc de "https://".
De obicei infractorii plasează un link pe alt site sau îl trimit pe mail, în aşa fel încât păgubiţii să intre pe acel site şi nu pe cel oficial al băncii. Intraţi doar pe siteul oficial al băncii şi fiţi atenţi ca atunci când intraţi în cont să fiţi pe o pagină securizată, marcată cu "https://".
4. Plăţi online cu datele de pe card pot fi făcute folosind doar numărul cardului, data expirării