Un sejur la mare. Sună încântător pentru toţi iubitorii de mare, de soare sau de petreceri nocturne pe plajă. Până aici, toate bune şi frumoase, însă când vine la rând lista cheltuielilor te cam ia durerea de cap.
Tocmai din cauza problemelor financiare cu care se confruntă mulţi români, de vreo trei ani încoace, ia avânt turismul de weekend. În această situaţie, cheltuielile se reduc, într-adevăr, în primul rând, la cazare, dar tot mai dai un ban pe una, pe alta... şi ajungi acasă cu portofelul gol, cu toate că, pentru a înregistra cât mai multe vânzări, mulţi patroni de magazine din staţiunile româneşti se întrec în oferte speciale şi promoţii, îi îmbie pe trecători cu tot felul de produse.
Răcoritoare gratis
În staţiunea Mamaia, de exemplu, nu faci doi paşi că vezi scris: „şezlong+măsuţă+umbrelă+ saltea - gratuit o băutură răcoritoare" sau „plăcintă+iaurt - 3,5 lei". În alt loc, găsim altă combinaţie: „apă minerală+seminţe - 3 lei". Şi la loţiunile de plajă sunt oferte tentante: cumperi una şi primeşti încă una gratuit. La orele amiezii, buluc de turişti la patiseriile de lângă plajă. După coada formată din câteva zeci de persoane ai zice că cine ştie ce se dă. De fapt, lumea cumpără cu generozitate şuberec cu carne, plăcinte şi brânzoaice. „E mai ieftin. Mă satur cu vreo două gogoşi. Mai beau şi o bere şi gata", ne-a spus Vasile din Ploieşti. „După ce venim de la plajă luăm masa la terasă, de unde comandăm ciorbă, peşte, eventual mici cu cartofi prăjiţi", a completat Radu, sosit cu familia pe litoral, din Oradea. Se mănâncă bine şi ieftin şi la autoserviri. Un fel de mâncare costă în acest caz între 4 şi 10 lei. Sunt şi turişti care preferă restaurantele şi tot felul de preparate scumpe, completate cu cocteiluri exotice, însă cei mai mulţi iau masa la terasele cu preţuri accesibile, unde un meniu ajunge la aproximativ 12 lei.
Ch