Românii evită să meargă la medic pentru că nu ştiu cât îi costă.
Pe lângă criza medicamentelor şi materialelor sanitare, care ajung să fie plătite tot de pacienţi, mai există şi povara plăţilor informale, binecunoscutele şpăgi date personalului medical.
Există oare vreo cale prin care putem spune „STOP"? „Actualul proiect de lege nu va diminua şi, în niciun caz, nu va elimina practica plăţilor informale.
Mai avem multe de făcut la alte nivele până când medicii vor fi mulţumiţi de mediul în care lucrează", a declarat Sergiu Neguţ, consultant în domeniul sănătăţii şi reprezentant al companiei Wanted Transformation.
Alţii sunt de părere că există totuşi o soluţie: controlul mai riguros al activităţii cadrelor medicale. „Atât timp cât plătim serviciul, plăţile informale nu se vor diminua, deoarece medicul va avea flux de pacienţi. Dacă ar fi să contorizăm şi să plătim rezultatele, atunci lucrurile ar putea să se schimbe", este de părere Horia Cristian, secretar în Comisia pentru Sănătate şi Familia din Camera Deputaţilor.
Mai uşor de combătut la privat
Specialiştii în domeniu afirmă că în mediul privat, lucrurile pot fi controlate cu mai multă uşurinţă, iar aici şpaga se întâlneşte mai puţin decât în mediul public.
„Plăţile informale le găsiţi oriunde în lume. Este adevărat că în alte ţări ele nu condiţionează actul medical, ci sunt oferite în funcţie de relaţia medic-pacient, drept mulţumire pentru modul în care a fost tratat. Aceste plăţi sunt oferite şi primite în afara spitalului", mai spune Horia Cristian.
Acesta întăreşte ideea potrivit căreia, în mediul privat, şpaga poate fi ţinută mai uşor în frâu. „Atunci când vii într-o unitate privată, eu îţi spun: pentru operaţia de care ai nevoie, trebuie să plăteşti această sumă.
Asigurarea pe care o ai (obligatorie sau facultativă) te sc