Rafturile supermarketurilor sunt pline de făină, mălai şi ulei. Ogoarele sunt pârjolite de arşiţă. Se întâmplă în România anului 2012. Impactul soarelui necruţător asupra agriculturii e devastator. Explică Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), şi Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.
Specialiştii în agricultură au estimări destul de sumbre privind recoltele din acest an, din cauza secetei prelungite. „Pierderile vor fi de peste 2 miliarde de lei anul acesta din cauza secetei, cam 1,5 spre 2% din PIB. Cel puţin de atât, pentru că au fost pierderi mari, de peste 50% la producţia de grâu şi de 50% şi chiar 80% în anumite zone ale ţării, la culturile de porumb. Şi floarea este afectată, dar nu în acelaşi grad ca porumbul. Orice măsuri s-ar lua la ora actuală sunt tardive. Nu mai poţi iriga acum, pentru că plantele au început să se usuce şi nici dacă le dai apă nu mai pot să învie", spune Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.
La rândul său, Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, spune care e impactul caniculei şi lipsa norilor pe cer asupra culturilor: „La sfârşitul lunii mai eram fericiţi că veniseră ploile şi estimam producţii mari la grâu. Acum vedem cum culturile de toamnă se usucă în câmp. Din cauza secetei polenul nu mai este fertil, ceea ce înseamnă că nu a mai avut loc formarea boabelor. Drept urmare avem plante fără ştiuleţi cu boabe. În plus, din cauza uscăciunii plantele nu mai au nectar, ceea ce înseamnă că albinele nemaiavând ce să mănânce, nu mai sunt atrase să facă polenizarea. Însă chiar şi puţinele boabe care au crescut pe plante în acest an, sunt mici şi pipernicite fiindcă nu au avut apă să crească. Şi la floarea-soarelui se întâmplă acelaşi lucru, însă este o specie ceva mai rezistentă la secetă. Soia e şi mai sensibilă decât porumbul şi floar