Este apelul la boicotarea referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu morala sau nu? Raspunsul depinde evident de tabara celui care face apelul.
Pentru partizanii lui Basescu acesta este un mod de a protesta impotriva “puciului” anti-constitutional declansat de Uniunea Social-Liberala (USL), care l-a suspendat pe presedinte din functie.
In subtext insa nu e vorba de un principiu, ci de un calcul simplu: in conditiile in care toate sondajele de opinie arata un vot majoritar in favoarea demiterii, singura sansa de supravietuire in functie a lui Traian Basescu este neparticiparea la vot a majoritatii electoratului ceea ce ar duce la invalidarea referendumului si deci la revenirea in functia de presedinte.
Legea referendumului a fost modificata de parlament cand majoritatea era inca favorabila presedintelui suspendat.
Ce diferenta fata de acum cinci ani, cand, la precedentul referendum de demitere sondajele aratau un sprijin masiv pentru presedintele Basescu, partizanii presedintelui chemau de zor la urne populatia sa voteze NU.
La randul lor, liderii USL isi adapteaza pozitiile politice in raport de situatie. De pilda, in 2007, la referendumul convocat de Traian Basescu privind introducerea scrutinului majoritar uninominal cu doua tururi, desfasurat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, premierul de atunci si lider al Partidului National Liberal (PNL), Calin Popescu-Tariceanu, a refuzat sa voteze pentru referendum, iar actualul presedinte de onoare al Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, facea atunci apel la boicotarea referendumului, deoarece presedintele Basescu ar fi “uzurpat” prerogativele parlamentului prin convocarea unui referendum privind sistemul de vot.
Si pentru ca e vorba de sistemul de vot, imi aduc aminte ca pe vremea cand PNL nu era aliatul PSD in cadrul USL si de