Liderii occidentali au criticat ferm, în ultima perioadă, criza politică din România, fiind îngrijorați de măsurile „împotriva statului de drept” luate de autorități. Sursa: Reuters
Comisia Europeană s-a declarat "foarte preocupată" de atacurile la adresa democraţiei în România şi aşteaptă ca premierul Ponta să-şi respecte promisiunile "prin fapte", a spus, miercuri, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie. "Preşedintele Barroso şi-a arătat îngrijorările într-o declaraţie foarte dură şi a exprimat 11 cereri. De atunci nu s-a întâmplat nimic", a amintit Reding.
"Noi cântărim faptele, nu promisiunile; legile, nu scrisorile", a declarat ea, referindu-se la scrisoarea din 16 iulie prin care premierul Ponta îi făcuse 11 promisiuni preşedintelui CE, Manuel Barroso. Pentru acest motiv, "România va rămâne sub supraveghere strictă", a atenţionat Reding.
Manuel Barroso spunea, săptămâna trecută, că evenimentele recente din România au pus semnul întrebării angajamentul guvernului român de a respecta statul de drept şi a cerut elaborarea unui nou raport de monitorizare până la sfârşitul anului. "Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Lupta politică nu poate justifica încălcarea principiilor esenţiale", a spus Barroso.
Cancelarul german Angela Merkel declara, în 9 iulie, că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România, în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. "Demersurile guvernului român şi procedura de destituire a preşedintelui sunt inacceptabile", a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert. Merkel a vorbit la telefon cu Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării.
Presa internațională AFP: „România, o tânără democrație europeanăsuferindă”USA Today: „Vot crucial duminică, în timp ce România înclină spre autocrație”FT: „Votul pentru destituirea președintelui poate pecetlui soarta