În a patra zi a desfăşurării JOCURILOR OLIMPICE de la LONDRA 2012, Google îşi dedică logo-ul probei de HOCHEI PE IARBĂ, după ce zilele trecute au fost celebrate, în câte o zi, probele de inele, sărituri în apă, scrimă şi tir cu arcul.
Istoria hocheiului pe iarbă îşi are rădăcinile în Egiptul anului 2.800 î.e.n.
La începutul secolului al XIX-lea, disciplina a fost introdusă în şcolile din Anglia, iar primul meci între ţări a adus faţă în faţă echipa Irlandei şi pe cea a Ţării Galilor, în 1895, confruntare terminată cu scorul de 3 de la 0. Cadrul internaţional legal pentru organizarea acestui sport a fost stabilit în 1900 iar în 1924 s-a înfiinţat Organizaţia Internaţională de Hochei.
Meci între echipe masculine de hochei pe iarbă, în 1912. Sursa foto: library.uni.edu
Ca disciplină olimpică, hocheiul pe iarbă a fost introdus în 1908, la JOCURILE OLIMPICE de la LONDRA (echipele Angliei, Irlandei şi Scoţiei), următoarea competiţie de aceste fel având loc tot în capitala Angliei, în 1920.
Rădăcinile antice ale acestui sport sunt demonstrate şi de simplitatea jocului în sine: sportivii foloseau un băţ pentru a lovi o minge şi pentru a o întroduce în poartă, potrivit fieldhockey.isport.com.
Meci între echipa de hochei pe iarbă a Belgiei şi cea a Danemarcei, la Jocurile Olimpice din1928, Olanda, scor 1-0. Sursa foto: cbc.ca
În primă fază, jocul a fost considerat prea periculos pentru femei, dar pe parcurs ce acestea şi-au intensificat participarea socială, hocheiul pe iarbă a început să aibă şi practicante de sex feminin.
În 1880, disciplina sportivă a fost introdusă în universităţile britanice iar în 1887 a luat naştere primul club de hochei pentru femei, Molesey Ladies Hockey Club. În 1927, femeile şi-au consolidat poziţia ca jucătoare de performanţă, prin înfiinţarea Federaţiei Internaţionale a Asocia