Un ajutor modern pentru oamenii care suferă de obezitate şi diabet provine dintr-o sursă străveche. Banaba este o plantă medicinală tradiţională care este utilizată de secole în Asia pentru a trata problemele de greutate şi glicemie.
Pacienţii diabetici din Filipine beau ceai din frunze şi flori de banaba ca un tonic pentru organism. Acesta nu conţine cafeină, nu dăunează ficatului şi nu are contraindicaţii pentru persoanele cu glicemie ridicată. Pe lângă beneficiile oferite de banaba în cazul problemelor de glicemie, arborele poate fi util şi în alte afecţiuni ca obezitatea, hipertensiunea arterială, problemele renale, ulcerele, şi durerile abdominale.
„Ceaiul de banaba are proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că ajută corpul să elimine excesul de fluide, fiind indicat oamenilor care suferă de retenţia apei. Banaba acţionează, de asemenea, ca antioxidant, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi", explică dr. Earl Mindell în cartea „Mica bible a nutriţiei", apărută în 2012 la editura Lifestyle publishing.
Proprietăţi similare cu ale insulinei umane
Pulberea din frunză conţine o substanţă numită acid corosolic, care are capacitatea de a stimula tranportul glucozei în exces din sânge la celule. Atunci când rămâne în sânge, zahărul în exces poate deteriora alte părţi ale corpului, precum arterele, iar celule rămân fără combustibil.
„Cu excepţia insulinei înseşi, nicio altă substanţă nu are practic capacitatea de a regla cantitatea de zahăr din fluxul sangvin, de aceea banaba este o descoperire revoluţionară în domeniul tratamentului diabetului", explică autorii cărţii „Mica bible a nutriţiei".
Studii cu rezultate promiţătoare
Banaba a ajuns în centrul atenţiei medicinei şi al cercetărilor moderne la începutul anilor 1990, când un om de afaceri japonez implicat în industria dulciurilor, a aflat despre beneficiile acestui arb